Rozhovor: Barbora Karchová – raw food jako všelék nebo jen inspirace k jídelníčku?

Společně jsme si sedly a vyzpovídaly naši novou členku týmu. Barča má za sebou 4 roky práce na svém webu Rawmania.cz, kde sdílela se svými čtenáři zkušenosti se syrovou stravou, spoustu receptů, dělala na dané téma i kurzy a přednášky a v neposlední řadě vydala i knihu receptů pod nakladatelstvím Albatros.

Barča si prošla kompletním detoxem, několika měsíci na 100% raw stravě a hlavně bedlivě sledovala veškeré změny, které se jí děly jak na těle, tak i na duši.

 

Baru, jak jsi se k raw food a k Rawmanii dostala?

V červnu 2014 jsem co se stravy týče docela tápala a hledala tu správnou cestu, na které by mi bylo dobře. Byla jsem vegetariánka, veganka nebo jedla úplně všechno a stále to nebylo ono. Až jednou přišla zmínka o tzv. raw food. Prvně jsem se na tento směr dívala dost skepticky, ale nakonec jsem do toho šla. A když už, tak se vším všudy a naplno. Můj jídelníček se kompletně změnil a já přišla nejen na to, že se v raw food dá tvořit neuvěřitelné množství všelijakých a hlavně plných a tepelně nezničených chutí, ale i na to, že se mi hned žije lépe. Prošla jsem si prvotním detoxem, jelikož ta dávka živin udělá s tělem opravdu divy. Zbavila jsme se atopického ekzému a oslabené imunity, zlepšila se mi pleť a celkově jsem měla více energie. Z tohoto nadšení pak vznikla i moje milovaná  Rawmania.

Co vůbec znamená pojem raw food?

Raw food nebo-li syrová strava je směr stravování, který dovoluje pracovat jen s ovocem, zeleninou, ořechy, semínky nebo superpotravinami. Vše se zpracovává zastudena a do maximální teploty 42°C (v případě sušených receptů – krekry, sušené ovoce, apod).

To znamená, že nejvíce jíte jen ovoce a zeleninu. A hlavně vůbec nevaříte. Nevěřili byste, kolik máte najednou bez vaření času. A hlavně kolik jídel se dá ze zeleniny a ovoce tvořit.

Jsi dnes i po tak dlouhé době stále na syrové stravě?

Byla jsem na raw food asi rok, možná dva. Ale největší zlom přišel tehdy, když se začalo ochlazovat a já zjistila, že pokud mi příroda nedává tolik ovoce a zeleně, tak skoro hladovím. A začala jsem přes chladnější období zase vařit. Na začátku jen vegansky.

Teď jím od každého něco. Prošla jsem si už tolika směry, že jsem sama zjistila, co mi vyhovuje a co ne. V létě se to nebojím přehnat s ovocem a saláty, v zimě u mě vládnou dýňové polévky a jednoduchá vařená jídla. Někdy si dám mléčné produkty, někdy dostanu chuť i na maso. Sice to není nijak převratná chuť, ale občas si něčeho masového taky ďobnu.

Ale hlavně jsem zjistila, že pokud nejste vnitřně psychicky vyrovnaní, tak vám nepomůže ani sebezdravější smoothie.

A s touto myšlenkou jde pak nějaké stravování úplně stranou.

Co dodnes ze syrové stravy praktikuješ a co bys nám doporučila?

V raw food chcete nejprve všechno ochutnat – kešu dorty, krekry, sušené palačinky, … Jde o recepty, které chutnají opravdu každému jedlíkovi – vyzkoušeno. Ale pro tělo to není nijak převratná věc, podstatou syrové stravy je pravidelná dávka ovoce a zeleniny. A to praktikuji i dnes. Jím jednoduše a pořád dbám na to, abych měla pravidelný přísun ovocných šťáv, smoothies nebo salátů. Případně nějakých superpotravin, což je na jednu stranu velký „hit“, ale když víte, jaké použít, pořád tělu dodávají důležité látky, které se v dnešní době už špatně hledají – například spirulina, acai, ječmen nebo zelená pšenice, MSM, konopná semínka atd.

Taky jsem se naučila jíst dostatek semínek kvůli vlasům, nehtům a pleti. Nehledě na to, že pleť (stejně jako tělo) nepotřebuje nic složitého a převratného, aby byla zdravá a čistá. Stačí ty nejjednodušší oleje – kokosový, arganový, případně směs různých olejíčků pro vysokou výživu, hydrataci a elasticitu pleti – například tento.

A hlavně je třeba se rozmazlovat. Nehledat zbytečně složitá řešení a speciální směr na stravování. Všechny odpovědi jsou ve vás, vy víte nejlépe, co jíst, kdy jíst a kdy tělo naopak nechat odpočinout. Jen ty odpovědi musíte občas hledat v sobě než v odborných článcích, knihách nebo u výživových poradců. Není špatné se inspirovat a informovat, ale je dobré si na vše pak udělat vlastní názor.

A taky nikomu nic nevnucovat, protože je tolik směrů a cest, kolik je na světě lidí a není možné vymyslet jednu pravdu pro všechny.

 


Barči moc děkujeme a doufáme, že i vám rozhovor něco přinesl. Pokud byste měli nějaký dotaz, můžete jí napsat na barca@rawmania.cz

Mějte krásný den!

Tým Lotos Beauty :)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.